Over ons

Waarden en visie

Keuzevrijheid en autonomie

Veel mensen voelen zich automatisch geremd en vrezen de controle over hun leven uit handen te moeten geven. “Gaan die vele regels mijn verdere leven bepalen?” Bent u bang dat u meer geleefd zult worden en minder zelf zal leven? Dat is een perceptie die bij veel Vlamingen leeft.

WZC De Foyer verzet zich sterk tegen die perceptie. Omdat de bewoner in onze werking centraal staat, gaan we voluit voor keuzevrijheid en autonomie van de bewoner. Iedere bewoner richt zijn eigen leven in naar eigen wensen en volgens zijn of haar eigen ritme.

Uw dagplanning bepaalt u zelf. U bepaalt wanneer u opstaat en wanneer u gaat slapen, wanneer u eet en wanneer u zich wilt ontspannen.

Een clubsysteem stelt u in staat om zelf te bepalen aan welke activiteiten u al dan niet deelneemt. Het ruime aanbod van activiteiten biedt veel keuzemogelijkheden. Iedereen beschikt over een eigen elektronische agenda die u via het beeldscherm op uw kamer kan bedienen. Daarop kan u makkelijk plannen, afspraken maken bij de kapper, kinesist, de wellness, enzovoort.

Keuzevrijheid hebt u bij de maaltijden. Wij gebruiken de buffetvorm waardoor er veel meer variatie mogelijk is en waardoor u zoveel eet als u wenst.

Bezoek ontvangen doet u wanneer  en waar u wilt. U kunt uw gasten ontvangen op uw eigen kamer of in uw eigen flat, maar je kan ook kiezen voor de cafetaria of voor de leefruimte.

Het winkeltje bij de inkom is ook belangrijk in die keuzevrijheid. Daar kunt u allerlei zaken kopen of, als ze niet dadelijk voorradig zijn, bestellen wij die voor u.   

De keuzevrijheid trekken we door in de zorg. U kan afspraken maken met de hoofdverpleegkundige en uw persoonlijk assistent, zowel voor het moment van zorg als voor het type verzorging dat u nodig hebt.

Keuzevrijheid betekent voor ons dat u uw eigen keuze rond uw levenseinde maakt. Zolang die beslissingen binnen de grenzen van de wetgeving vallen, respecteren wij uw wens. Daarbij gaat de keuze van onze bewoner voor op de keuze van hun familieleden.

Religie of het niet kiezen voor godsdienst is een persoonlijke keuze, wij doen daar geen waarde-uitspraak over. Het staat u vrij uw eigen levensbeschouwing te beleven. Het enige wat wij vragen is respect voor de keuzes van uw medebewoners.

Onze medewerkers zijn er om uw keuzevrijheid mogelijk te maken. WZC De Foyer zorgt ervoor dat zij de tijd hebben om naar u te luisteren en rekening te houden met uw wensen en uw verlangens. .

Sociaal contact

Eenzaamheid is één van de grootste oorzaken van dementie. Daarom zet WZC De Foyer sterk in op sociaal contact. Dagelijks ontmoet u mensen van uw leefgroep tijdens maaltijden en activiteiten. Er is tijd om een praatje te slaan of om een kaartje te leggen.

Maar we zorgen ook voor een aangename omgeving om familie en kennissen te ontvangen. De cafetaria is de plaats bij uitstek om samen met hen wat te keuvelen en te genieten van een kop koffie of een biertje. En natuurlijk kan u met hen een wandeling maken in de gezellige tuin.

Onze voornaamste zorg is dat u zelf actief blijft zodat u gemakkelijk uw bezoek kan ontvangen en dat het voor uw bezoekers aangenaam is om langs te komen.