Beleidsthema's

Zorg op maat

Maaltijden

Bij WZC De Foyer treedt het spreekwoord ‘zien eten, doet eten’ in werking. Met de vlottende uren die wij hanteren, kiest u zelf wanneer u eet.  Maar, u eet steeds in het bijzijn van uw medebewoners  in de leefzaal. Wij bieden het eten ook aan in buffetvorm. Daardoor kan u zoveel eten opscheppen als u zelf wenst. Wat merken wij? Ondervoeding is in WZC Weverbos volledig verdwenen. Door de lekkere maaltijden scheppen onze bewoners zelfs vaak een tweede keer bij.

Elke dag opnieuw biedt onze keuken gevarieerde en gezonde gerechten aan. Geur en smaak spelen daarbij ook een belangrijke rol om ondervoeding te voorkomen. Ondanks dat wij minder zout en vet gebruiken, wat toch twee sterke (zei het ongezonde) smaakmakers zijn, zijn onze gerechten toch steeds lekker. Als gezond alternatief gebruikt onze keuken kruiden zoals basilicum, peterselie, tijm en vele andere soorten.

De mobiele keuken is een nieuwe wijze van koken. Niet alleen zorgt het voor show en entertainment, maar medewerkers van de keuken scheppen ook meer interactie. Het eten bereiden zij dan niet in de keuken, maar vlak voor de ogen van de bewoners. De sissende, smeltende boter, het pruttelende water, het vormt allemaal een ware prikkeling voor de zintuigen. Geuren van vers bereide groenten en gebakken vlees verspreiden zich over de hele leefruimte en wekken de eetlust op.

Prikkelende zintuigen

Zintuigen prikkelen helpt dementie tegen te gaan. De hersenen krijgen dan extra stimuli waardoor zij actief blijven en (verloren gegane) herinneringen terug oprakelen. WZC Weverbos heeft een infrastructuur die daarop inspeelt. De warme kleuren van de muren, het vele zonlicht, enzovoort.

Vooral de tuin speelt een belangrijke rol bij de ervaring van zintuigen. Zo heeft de tuin voor personen met dementie planten die vooral vroeger populair waren. In de verhoogde plantenbakken kunnen bewoners de natuur zelf voelen en groenten of kruiden kweken. De structuur van een blad, de geur van een bloem, de smaak van een kruid, het zijn allemaal zintuigelijke prikkels.

Actief blijven

Wat je niet gebruikt, verlies je. Actief blijven is dan ook de boodschap. Blijven mensen ontmoeten, blijven hobby’s uitoefenen en nieuwe dingen ontdekken.. WZC De Foyer stelt alles in het werk om u de kans te geven al die dingen te blijven doen.

We moedigen onze bewoners aan zoveel mogelijk sociaal, mentaal en lichamelijk actief te zijn. Zo raden we aan om minstens driemaal per week een half uur aan lichaamsbeweging te doen die u laat zweten en uw hart sneller laat slaan, zonder daarbij evenwel te overdrijven. Lichaamsbeweging is ook uitstekend voor uw brein. Het geheugen houdt u in stand door regelmatig uw concentratie te oefenen.

En ook sociaal contact is natuurlijk belangrijk. Blijf niet in uw flat of kamer zitten, maar kom naar de leefruimtes of het Grand Café en ontmoet daar uw medebewoners en hun familieleden. Nodig regelmatig uw vrienden uit. U hebt immers een leefomgeving waarop u trots mag zijn.

Onze medewerkers stimuleren u om actief te blijven. Ze moedigen u aan om dingen zelf te doen in plaats van handelingen over te nemen. Die manier van werken kost meer tijd, maar het illustreert hoe sterk WZC De Foyer wil inzetten op uw welbevinden. Onze aanpak verschilt dus van de comfortabele, passieve hotelformule met bediening, maar houdt u fit.