Bewoners assistentiewoning, ZC Glorieux

Jozef & Hélène

“Hier vinden wij rust,” vertelt Hélène. “Vanuit onze kamer zien wij de seizoenen veranderen.” Jozef en Hélène wonen in een assistentiewoning in Zorgcampus Glorieux. Het was een bewuste keuze om voor het broederhuis te kiezen. “Religie is van groot belang in ons leven. Er heerst hier een gewijde sfeer.” Maar Hélène verduidelijkt: “Religie wordt hier aan niemand opgedrongen. Je bent vrij om al dan niet bij de activiteiten aan te sluiten.”

Zelf gaan Jozef en Hélène naar elke viering. “Nadat de verpleegster ‘s ochtends is langsgeweest om windels rond mijn voeten te doen, gaan we om 7.45u naar de kapel voor het ochtendgebed. Om 10.45u volgen we de eucharistieviering met de broeders.”

Voor het middagmaal genieten Jozef en Hélène  steevast van een glaasje porto (in de winter) of een glaasje witte wijn (wanneer het warmer is), maar dat is niet de enige tractatie die zij zichzelf gunnen: “Verjaardagen worden gevierd met een vrijblijvende receptie. Er wordt dan getracteerd met porto, witte wijn, ricard, martini of fruitsap en ze gaan rond met een praline of koekjes. Het brengt de gemeenschap bij elkaar.”

“Ik heb altijd wel een bezigheid. Deze namiddag laat ik mijn nagels bijknippen en vijlen bij de pedicure. Joos daarentegen leest veel kennisboeken. Beneden zijn er 3 dagbladen ter beschikking die je in de living kan lezen. De bibliotheek van de broeders mogen we ook altijd gebruiken. Tussendoor drinken we dan een tasje koffie in onze woning.”

Jozef en Hélène hechten veel belang aan de diepere waarden van het leven. Reeds voor hun verhuis hebben ze zich elke dag ingezet voor het goede doel. De gang van de wereld laat hen nog steeds niet los. “Dagelijks volgen wij het nieuws op de Vlaamse en Franse zenders. We blijven graag op de hoogte van de politiek en de actua.”

“Zorgcampus Glorieux wordt gedragen door de vriendschap van de broeders”, zegt Hélène. “Wanneer er iets scheelt, kan je het altijd aan een broeder vragen. Maar omdat ook zij ouder worden, zochten de broeders hulp. In het begin dat we hier woonden, hielp ik elke dag na het eten in de keuken. Door mijn huidige gezondheid lukt dat niet meer. Daar is begrip voor. Hier helpen we elkaar.”