COW's: het gebruik van computers on wheels

Heb jij ze al op de werkvloer gezien, de COWs? Geen koeien, maar computer owielen. Het is een project, gestart als proefproject in WZC De Zilvermolen, dat nu verder uitgerold wordt over gans het woonzorggedeelte van WZC De Foyer. Tegelijkertijd verdwijnen verdwijnen de “BTS-en”, de beeldschermen op de kamers van de bewoners. 

De COWs die afkomstig zijn van de firma Belintra worden bij WZC De Foyer voor het eerst ingezet in woonzorgcentra. Tot op heden werden zij enkel gebruikt in ziekenhuizen en staan daar bekend om de verhoging van de medicatieveiligheid.

Rani, hoofdverpleegkundige Roos, legt ons er wat meer over uit.

Hoe werkt de COW?
Zorgkundigen en verpleegkundigen kunnen de COW-kar meenemen op de kamer. Via de computer raadplegen ze het zorgplan, noteren ze observaties, tekenen ze de gedane zorgen af,… We hebben 4 karren per afdeling (1 verpleegkundige en 3 zorgkundigen), per zone van de afdeling is dus een kar voorzien. In de verpleegkundige kar wordt voornamelijk wondzorg materiaal bewaard. De medicatie van de bewoners wordt per zorgkundige kar per bewoner ook hierin klaargelegd.

Hoe heeft de COW invloed op de zorg?:
Het heeft een positieve invloed. Er kan veel info makkelijk verkregen worden via ADM (ons zorgprogramma). Ook het aftekenen en noteren van observaties is veel eenvoudiger nu en meer toegankelijk. De kar helpt ook met medicatie. De medicatie wordt in de kar klaargelegd. Er staan foto’s van de bewoners en draagt zo nog meer bij tot de medicatieveiligheid. 

Hoe wordt het systeem ervaren door bewoners en zorgmedewerkers?:
Ik ervaar voornamelijk goede reacties hierop. Voor de mensen in de zorg was dit even zoeken en aanpassen, maar ik merk dat de COW-karren wel echt gebruikt worden waarvoor ze dienen. Er worden meer observaties genoteerd én de zorgen worden ook afgetekend. Het is misschien nog niet 100% zoals het zou moeten, maar alle begin is moeilijk en aan verandering moet je wennen.
Ik ben heel trots op de zorgmedewerkers, ze zijn heel goed omgegaan met de verandering en ze willen het ook echt wel kunnen werken met de karren zoals het moet. De bewoners ondervinden niet echt problemen bij het gebruik van de karren. De karren worden meegenomen op de kamers, maar dit geeft voor de bewoners geen hinder.

Foto: Katrien, De Vlier, WZC Weverbos, werkt met de computer on wheels