Zorgcampus Glorieux

Welkom!

Bel ons
0472 01 14 54
Stuur een e-mail
info@zcglorieux.be
Onze locatie
Sint-Jozefstraat 1A
9041 Oostakker

Onze medewerkers vertellen

Caroline (woonassistent) en Yvonne (coördinator van de zorg) zijn twee vertrouwde gezichten in ZC Glorieux. Ze staan voortdurend klaar om bewoners te helpen waar nodig. In onderstaand interview stellen zij zichzelf voor en tonen zij hoe zij de bewoners bijstaan. 

Beste medewerkers, kunnen jullie zichzelf even voorstellen?
Caroline: Ik ben Caroline. Ik ben woonassistent en verpleegkundige in Zorgcampus Glorieux.
Yvonne: Ik ben Yvonne en ik ben verpleegkundig coördinator. Ik doe ook deeltijds de nachtpermanentie in Zorgcampus Glorieux.

Hoe staan jullie bewoners bij?
Caroline: Woonassistent is een veelzijdige job. Ik ben hier om de vragen van de mensen op te vangen. Ik pols of alles naar wens is, of er vragen zijn of eventuele klachten. Ik treed ook op als tussenpersoon bij externe diensten zoals de wasserij. Zijn er vragen rond de factuur of tegemoetkomingen, dan kunnen bewoners en familie ook bij mij terecht. Daarnaast organiseer ik ook de gebruikersraad en ben ik met tal van personeelszaken bezig.
Yvonne: Ik hou elke dag verpleegkundig spreekuur. Dan staat de deur open van de verpleegpost en kunnen bewoners altijd binnenkomen. Wilt er iemand een gesprek, dan doen we de deur dicht en is er een bordje belet of houden we het in hun kamer. Ik volg ook de medicatie op en begeleid de huisarts.
Voor de animatie werk ik samen met een tiental vrijwilligers. Een ander deel van mijn taak is nachtpermantentie verzekeren, wat ik afwissel met 2 collega-verpleegkundigen. Dat houdt in dat wanneer er ‘s nachts problemen zijn, bewoners op ons beroep kunnen doen. In Zorgcampus Glorieux is er dus elke dag 24u per dag permanentie aanwezig.

Hoe zet Zorgcampus Glorieux zich voor in voor haar bewoners?
Caroline: Elke bewoner is uniek en daar houden we enorm veel rekening mee. Zo worden maaltijden echt op maat klaargemaakt en luisteren we naar ieders wensen. Maaltijden worden samen genuttigd in de eetzaal. Wil je vroeger of later eten omwille van een afspraak, dan kan dat. Wil een bewoner samen eten met diens familie, dan hebben we daar, indien gewenst, een aparte ruimte voor.
Yvonne: Er is dagelijks overleg tussen de zorgcoördinator, de woonassistent, de poetshulp en externe zorgverleners over het algemeen welbevinden van de bewoners, hun zorgbehoeften en hoe er aan tegemoet komen. Voor emotionele bijstand doen we dienst op onze eigen psycholoog. Voor hulp bij boodschappen of een bezoek aan een consulent, kan een bewoner steeds beroep doen op een vrijwilliger of Familiezorg die tijdens de week elke ochtend aanwezig is. In de kiné-ruimte kan je terecht voor bewegingsoefeningen.

Welke faciliteiten biedt Zorgcampus Glorieux?
Yvonne: Wie naar hier komt, komt voor de rust. Wij omringen de mensen met een goede dienstverlening. Omdat de zorgcampus gegroeid is vanuit het broederschap Glorieux, is er ook veel plaats voor spiritualiteit.
Caroline: Zorgcampus Glorieux ligt naast het bedevaardsoord Oostakker-Lourdes. Het is een groene omgeving die open staat voor mooie wandelingen. Voor wie er verder op uit wil, zijn er busverbindingen naar Gent, Zwijnaarde, Nazareth en Merelbeke.
Yvonne: Er zijn verschillende activiteiten, gedragen door onze enthousiaste groep vrijwilligers, zoals recepties voor de jarigen, de zing- of muzieknamiddag, het thema-café, lezingen, spelnamiddagen, georganiseerde uitstappen en de cafetaria. Iedereen is uitgenodigd, maar de deelname is vrij te kiezen. Een kapper en pedicure zorgen ervoor dat u er steeds goed voorkomt.
Caroline: Net zoals thuis bepalen bewoners helemaal zelf hun dagplanning. Iedere bewoner richt zijn eigen leven in naar eigen wensen en volgens zijn of haar eigen ritme. Voel je je geroepen om mee te helpen met de tafels af te ruimen? Dan kan dat, maar het hoeft niet. Er heerst geen enkele verplichting.
Yvonne: Het wordt niet verwacht dat elke bewoner het gebed meedoet ‘s middags of naar de mis gaat. De zondagse receptie achteraf staat sowieso open voor iedereen. Net zoals de feestjes, die trouwens zeer in trek zijn.