Beleidsthema's

Veiligheid voorop

Wist u dat : 

  • 1 op 3 van de 65-plussers ten minste één keer per jaar valt?
  • Het risico om te vallen toeneemt met de leeftijd? 32 tot 42% van de 75-plussers valt jaarlijks minstens 1 maal.
  • cijfers aantonen dat 50 tot 70% van de ouderen in het WZC minstens 1 keer per jaar valt? Bij ouderen met dementie kan het percentage valincidenten zelfs oplopen tot 66%.
  • ongeveer 95% van de valpartijen worden veroorzaakt door het uitvoeren van gewone dagelijkse activiteiten (zich verplaatsen, wassen, transfers,…).
  • recent onderzoek aantoont dat een oudere bijna 10 keer meer kans heeft om op de spoedgevallendienst te belanden omwille van een valincident?

Om valincidenten tegen te gaan, is de infrastructuur van onze campussen speciaal aangepast. Zo zijn er geen richels tussen verschillende ruimtes, noch tussen de binnen- en buitenruimte (terras). De hangpaden zijn steeds breed genoeg en voorzien van een leuning langs beide zijden. Ook zijn de contrasten tussen de verschillende omgevingselementen (vloer, muur, tafeltjes) groot genoeg om een duidelijk onderscheid te kunnen maken.

De medewerkers binnen WZC De Foyer staan de bewoners ook bij met raad en daad. Zo schakelt het belevingsteam voldoende gymnastiekmomenten in om beweging en motoriek bij bewoners te bevorderen. Anderzijds raden wij onze bewoners aan om voor specifiek schoeisel te kiezen waar de voet stevig in vastzit. Bij de kinesist kunnen bewoners speciale oefeningen leren en uitvoeren om eveneens hun motoriek opnieuw te verfijnen. Wij bieden ook speciaal geschikte pantoffels te koop aan.

Privacy

Het is belangrijk dat de bewoner zich thuis voelt. Daarom is het belangrijk om een huiselijke sfeer te creëren met aangenaam meubilair en weinig geur- en lawaaihinder. WZC De Foyer legt de nadruk steeds meer op zorg én wonen. Door iedereen een eigen kamer te bezorgen, hebt u het gevoel van privacy, veiligheid, rust en minder kans op infectiegevaar.

Foto: https://www.valpreventie.be/ 

Meer informatie vindt u in onze ‘Hoe voorkom je vallen’-folder hier net onder.